En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars huvudändamål är att på obegränsad tid upplåta bostäder med bostadsrätt till sina medlemmar. En grundtanke med bostadsrättsförening är att erbjuda medlemmarna något mer än bara en bostad.
Begreppet bostadsrätt används ofta i dagligt tal för att beteckna den lägenhet som du innehar. Men det är viktigt att komma ihåg att när du köper en bostadsrätt köper du ingen fysisk lägenhet eller någon andel i en fastighet, utan endast en rätt att nyttja en viss lägenhet.
Tillsammans med dina grannar är du medlem i en ekonomisk förening som äger fastigheten och därmed och lägenheterna. Du är själv med och äger huset du bor i. Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla har gemensamt ansvar för att boendet fungerar.
Att bo i en bostadsrättsförening innebär att du tillsammans med andra får möjlighet att utveckla ditt boende på bästa sätt.
Fördelarna med att bo i bostadsrätt är många. När man själv har möjligheten att påverka sitt boende ökar trivseln. Tillsammans bestämmer vi hur ekonomi och underhåll ska skötas och hur de gemensamma utrymmena ska användas. Alla medlemmar har full insyn i ekonomi och förvaltning. I en förening som har god kontroll över ekonomin kan medlemmarna känna sig trygga.
Föreningsstämman är det tillfälle då medlemmarna kan granska verksamheten det gågna året. Medlemmarna kan också komma med förslag på nya sätt att driva föreningens högsta beslutande organ. Styrelsen leder föreningens arbete mellan stämmorna och ansvarar för förvaltningen. Du är med och väljer styrelse bland dina bostadsrättsförenings medlemmar, som ju också är dina grannar.
En grundprincip för alla ekonomiska föreningar är att de ska vara öppna. Den som vill bli medlem får inte stängas ute. I en bostadsrättsförening är denna princip inte riktigt lika uttalad. Styrelsen, som beviljar medlemskapet i bostadsrättsföreningen, prövar om köparen uppfyller de krav som finns i lag och stadgar. Exempelvis ska en medlem kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser gentemot föreningen. Styrelsen får däremot inte vägra någon medlemskap med hänvisning till att han eller hon inte är svensk medborgare, kommer från ett visst land eller saknar förmögenhet. Det är dock tillåtet att vägra juridiska personer medlemskap i en bostadsrättsförening. Villkoret för att ditt köp av bostadsrätten ska bli giltligt är att du blivit antagen som medlem.
Styrelsen är skyldig att snarast, normalt inom en månad från ansökan, avgöra frågan och ge dig ett besked. Om styrelsen vägrar dig medlemskap blir överlåtelsen ogiltlig och säljaren kvarstår som bostadsrättshavare. Du kan ansöka om prövning i hyresnämnden och hyresnämndens beslut kan överklagas.
Du svarar själv och på egen bekostnad för det inre innehållet och de reperationer som behövs i lägenheten. Föreningen svarar för det mesta av allt yttre underhåll samt husets installationer av vatten, värme, el och ventilation. Du avgör själv när det är dags att måla om, byta ut spisen, lägga in parkettgolv och tapetsera eller göra andra förbättringar i lägenheten. Vill du göra större förändringar i lägenheten, till exempel flytta väggar, måste du ha tillstånd från föreningens styrelse.
Till det inre räknas bland annat rummens väggar, golv och tak, inredning i kök, badrum och övriga utrymmen tillhörande lägenheten, glas i fönster och dörrar, lägenhetens ytter- och innerdörrar. Innan man gör en större renovering av kök och badrum ska detta meddelas till styrelsen för eventuellt byte av stamledningar. Ledningar och övriga installationer för vatten, värme, gas, ventilation och el som befinner sig inne i lägenheten är inte stamledningar.
Till det yttre räknas bland annat stamledningar för avlopp, värme, gas, el och vatten, målning av yttersidorna av ytterfönster och entréförrar samt rökgångar och ventilationskanaler. Kontrollera alltid vad stadgarna säger!
På föreningsstämman beslutar medlemmarna tillsammans om en ny-, till- eller ombyggnad av fastigheten.
En del av din månadsavgift till föreningen avsätts för det yttre underhållet. Föreningen avsätter också pengar i en fond för inre underhåll. Där fördelas pengarna på varje lägenhet i proportion till lägenhetens andel i föreningen.
Du kan själv vara med och påverka delar av kostnaderna. Varje år delas en årsredovisning ut där du själv kan se vart årsavgifterna går till. En stor post är t.ex. fjärrvärmen och denna kostnad kan du vara med och påverka genom att vädra med förstånd. Detta innebär att du stänger av elementen när du vädrar så att du inte släpper ut värmen. En annan stor post är tomträttsavgälden.
Tänk på att det är mycket viktigt att betala avgiften i tid för att inte försvåra arbetet för kassören!
Org. nr: 757202-3864
Brf Vebe nr 10
c/o
Francisco Company
Vaktgatan 3D
415 16 Göteborg
Brf Vebe nr 10
c/o
NordicLife Förvaltning AB
Box 9001
400 91 Göteborg
Byggår: 1948
Föreningen bildad: 1953
Antal lägenheter: 28
Total boarea: 1394,1m2
Tomtarea: 3368,1m2
Copyright © 2020 - Brf Vebe nr 10
BRF VEBE NR 10